Pozyskiwanie żywności w Sudanie Południowym
Sudan Południowy pozostaje jednym z najbardziej niepewnych pod względem dostępu żywności krajów na świecie doświadczonego wieloletnimi konfliktami, złym zarządzaniem i problemami związanymi z klimatem, które poważnie ograniczają produkcję żywności.
W 2019 r. założyciel Mary's Meals, Magnus MacFarlane-Barrow, odwiedził ten kraj i na własne oczy przekonał się, jak wielki wpływ mają posiłki Mary’s Meals - pomagają one zapewnić ponad 40 000 dzieciom dostęp do edukacji, dostarczając im każdego dnia w szkole posiłek dający im energię do nauki.
Kiedy Mary’s Meals zaczęło dokarmiać dzieci na terenie Sudanu Południowego cała żywność pochodziła zza granicy - Ugandy. Jednak Mary’s Meals zawsze uwzględniała ekonomiczny, środowiskowy i społeczny wpływ kupowania żywności w krajach, w których pracujemy. Mając to na uwadze, dzięki ściślej współpracując z zaufanymi lokalnymi dostawcami w Sudanie Południowym, zaczęliśmy pozyskiwać produkty uprawiane wewnątrz kraju.
Nasi dostawcy są zaangażowani we współpracę z lokalnymi rolnikami, aby pomóc ożywić miejscową produkcję żywności, oferują sprzęt i szkolenia oraz zapewniają im uczciwy i stabilny rynek. Takie podejście pomaga poprawić płynność produkcji żywności, zwiększa możliwości zatrudnienia i stymuluje lokalną gospodarkę.
Małżenstwo Natele i Levia, należy do takich rolników. Oboje są po pięćdziesiątce i mieszkają w małej wiosce Nagbaka w południowej części Sudanu Południowego. Od 2019 roku dostarczają kukurydzę do posiłkow Mary’s Meals.
Doświadczamy wielu wyzwań w rolnictwie. To nie jest łatwe. Koszty uprawy są tu bardzo wysokie, pomimo to jesteśmy wytrwali."
„Miewamy problemy z deszczem, a także szkodnikami. Zawsze jednak dostajemy cenę rynkową za kukurydzę, dzięki dobremu układowi z Mary’s Meals."
"Większość naszych problemów jest rozwiązana, szczególnie posyłanie dzieci do szkoły. Dzięki środkom możemy również kupić leki, co poprawia nasz stan zdrowia. Możemy zakupić rzeczy potrzebne do przetrwania naszej rodziny. o wielka pomoc."
"W przyszłości chcielibyśmy powiększyć działkę i wybudować dom.”
Henry Rays Legonda, dyrektor generalny PG3 Logistics, dostawcy Mary’s Meals w Sudanie Południowym wyjaśnia:
“Mary’s Meals jest wstanie kupować żywność lokalnie, jeśli rolnicy są zmotywowani do współpracy. Nasza organizacja wspiera miejscowych rolników polepszając stabilność produkcji żywności i budując zaufanie wśród ludzi.”
Organizacja PG3 Logistics pomogła w przeszkoleniu byłych żołnierzy na rolników, tym samym, oprócz zwiększenia lokalnej produkcji żywności przyczyniła się do budowania pokoju. W chwili obecnej przeszkolono 30 rolników.
„Zdarzyło nam się przybyć do wsi, w której spotkaliśmy byłych żołnierzy. Okazało się, że dawni żołnierze, którzy walczyli, stali się rolnikami” – powiedział Henry.
„Byłem podekscytowany i zapytałem ich – jakich doświadczają wyzwań i w czym potrzebują pomocy? Powiedzieli nam, że potrzebują nasion i narzędzi, które pomogą im uprawiać ziemię."
„Więc można tu kupić jedzenie. To możliwe, tak.”