Etiopia
Pomimo znacznej poprawy poziomu ubóstwa w Etiopii, w ciągu ostatnich dwóch dekad stabilność pod względem wzrostu gospodarczego nie została jeszcze w pełni zrealizowana.
Opublikowano dniaEtiopia znajduje się na 175 z 191 państw w rankingu Wskaźnika Rozwoju Społecznego (HDI), więcej niż jedna czwarta ludności żyje poniżej Relatywnej Granicy Ubóstwa ($2,15/ dzień), a kolejne 31% nie przyjmuje wymaganej dziennej liczby kalorii.
Szkoły są obecnie zamknięte, co sprawia, że szkolne programy dożywiania nie mają możliwości działać. Budynki szkół zostały zamienione w tymczasowe schroniska dla osób wysiedlonych i bardzo możliwe, że wiele dzieci, którym dotychczas pomagaliśmy (24 320 dzieci z 36 szkół w Etiopii jest zapisanych do naszego programu dożywiania), jest w grupie osób szukających schronienia po tym, jak zostali zmuszeni do ucieczki z ich domów.
Życie w Etiopii
Od listopada 2020 r. Tigraj (region w północno-wschodniej Etiopii) doświadcza największego od dekady głodu, jaki ma miejsce na świecie. Przyczyna tego głodu nie leży w ususzonych czy słabych plonach, ale głód ten jest całkowicie spowodowany wojną.
Rządowe Jednostki Specjalne Regionu Tigraj walczą z Etiopskimi Siłami Obrony Narodowej (ENDF), które wspomaga Etiopska Policja Federalna, regionalna policja i żandarmeria (lokalna jednostka wojskowa z uprawnieniami egzekwowania prawa) sąsiadujących regionów Amhara i Afar przy współudziale Erytrejskich Sił Obrony (EDF).
Konflikt ten jest skomplikowaną mieszanką walczących ze sobą partii i polityki. Największymi ofiarami tego konfliktu jest ludność z regionu Tigraj. Ponad 150 000 pozbawionych środków do życia ludzi, włączając w to dzieci, które straciły rodziców, poszukuje schronienia w stolicy regionu, Mekelle.
W ostatnich kilku dekadach w kraju obserwuje się wysiłki, by zabezpieczyć dostęp do jedzenia w Etiopii, w szczególności w Tigraju, który jest spustoszony falą przemocy, destrukcji i łamania praw człowieka.
Mary's Meals w Etiopii
Mary’s Meals dostarcza posiłki w Etiopii od 2017 r. Współpracujemy ze sprawdzonymi partnerami lokalnymi, żeby dostarczyć jedzenie do zmarginalizowanych i pokrzywdzonych dzieci z ubogiego regionu Tigraj w północnowschodniej części kraju, blisko granicy z Eritreą. Tigraj jest regionem półpustynnym w północno-wschodniej części kraju i jest narażony na częste susze. To jest główny powód braku zabezpieczenia jedzenia, ponieważ 83% ludności utrzymuje się z rolnictwa.
Od listopada 2020 r. region Tigraj jest miejscem poważnych konfliktów polityczno-społecznych, efektem czego, blisko dwa miliony ludzi zostało wysiedlonych z ich własnych domów. To powoduje, że jest nam trudniej dotrzeć do głodnych dzieci, które zwykle dokarmiamy, gdyż większość z nich aktualnie nie ma domu.
Blisko współpracując z lokalnym partnerem, Mary’s Meals dostarcza codzienne posiłki do ponad 24 000 przesiedlonych osób w 22 centrach w pobliżu Mekelle.
- Kiedy zaczęliśmy pracę w Etiopii?
W 2017r.
- Ile dzieci dokarmiamy w Etiopii?
Ponad 24 000 przesiedlonych osób.
- Jakie posiłki dostarczamy?
Kinche (tłuczona pszenica) i ciecierzyca albo kukurydza i fasola.
- Gdzie się znajdujemy/ gdzie pracujemy?
Region Tigraj, w północno-wschodniej Etiopii.
- Stolica
Addis Ababa
- Ludność
114,9 mln (Bank Światowy 2020)
- Waluta
Birr Etiopski (ETB Br)